Čerpáno z knihy:
Jak hubnout bez hladovění (Olaf Adam, Marcela Ullmannová)
Dnešní potrava nám přináší nemoci (str. 43)
Změna sociálních a hospodářských poměrů v důsledku industrializace měla přímý vliv na konzumní chování obyvatelstva. Zatímco roční spotřeba tuku na hlavu za rok se z 5 kg v roce 1850 zvýšila na 40kg v roce 2000, snížila se konzumace brambor z 270kg na 75kg. Konzumace masa se od roku 1850 zvýšila z 21kg za rok na 90kg za rok. .... Více než 90% chorob svázaných s výživou vzniká špatným stravováním - příliš mnoho, příliš tučné, příliš sladké, příliš slané.
Lednice dokonala katastrofu
Podívejte se do vaší ledničky. Zřejmě tam najdete především tučné živočišné produkty: máslo, sýr, smetanu, maso a ryby.
Vynález ledničky skutečně způsobil, že se civilizační choroby plynoucí z nadváhy staly novou epidemií. Až do poloviny 19. století bylo uchovávání potravin, které podléhaly zkáze, možné pouze náročnými procesy jako sušení nebo nakládání do soli. Jinak byly potraviny živočišného původu k dispozici jen krátkou dobu po pořážce zvířete.
Od poloviny 50.let 20. století se rozšířila v domácnostech lednice. Se vzrůstajícím blahobytem si mohlo takový přístroj dovolit stále více domácností a stále širší vrstvy obyvatelstva se dostávaly do pasti tuků. Následky byly dramatické: během 20 let se zvýšil index tělesné hmotnosti (BMI) průměrného obyvatelstva o čtyři body - s ničivými následky pro zdraví.
Protože živočišné produkty nám dodávají tuky, po kterých se tloustne:-(