Když už jsme u těch receptů tak se mi osvědčily tyto dva recepty omáček k masům.
Šípková omáčka k tmavému masu:
Ingredience:
40 g másla,
40 g mouky,
2 lžíce šípkové zavařeniny,
z 1/2 citronu šťáva,
1/4 l kuřecího vývaru,
1/6 l bílého přírodního vína,
sůl a bílý pepř,
Příprava:
Na rozpuštěném másle zpěníme mouku do zlatava, přidáme zavařeninu a dobře ji rozmícháme. Omáčku rozředíme vínem a vývarem. Mírně osolíme, okyselíme citronovou šťávou a okořeníme bílým pepřem.
Podávíme ji teplou k masům a zvěřině.
Citrónová omáčka k rybě:
Ingredience:
1 citron (šťávu i kůru),
2 žloutky,
1 hrnek rybího vývaru (může být i zeleninový),
1 PL cukru,
sůl,
petrželová nať.
Příprava:
Do rozšlehaných žloutků vmícháme nastrouhanou kůru a šťávu z citronu a pomalu a opatrně vmícháme rybí vývar. Pozvolna vaříme do zkoustnutí, pak vmícháme cukr a nať. Kyselost upravujeme cukrem podle chuti.
Obě mám vyzkoušené, příprava zabere pár minut a dají se obě použít i ke kuřecím prsním plátkům zprudka opečených na pánvičce.